لوله های استنل استیل
تامین تجهیزات نفت آزادگان با هدف رونق صنعت نفت ، گاز ، پتروشیمی و صنایع وابسته در جهت توسعه ی کشور عزیزمان همواره یکی از بزرگترین تامین کنندگان لوله های استیل ضد زنگ بوده و برای آبادانی کشور عزیزمان گامی مهم برداشته است و با شعار مشعل کیفیت را روشن کنیم همواره کیفیت را در نظر داشته است لذا شما را به شناخت بیشتر لوله های استنلس استیل دعوت میکنیم تا مطالب تخصصی را با ما دنبال کنید قبل از شناخت استنلس استیل نیاز است تا کمی در مورد استیل بدانیم. در علوم متالوژی و شناخت فلزات، استیل، آلیاژی از آهن است که براثر ترکیب آهن با چند ماده دیگر ساخته می شود. یکی از عناصری که با آهن ترکیب می شود و به آن خاصیت مقاومت بالایی می بخشد، کربن است. کربن به میزان 2 درصد مجاز است تا با آهن ترکیب شود.
لوله ی استنلس استیل (Stainless steel) آلیاژی دیگر از آهن است که به نام استیل ضدزنگ (Inox steel) نیز معروف است. استنلس استیل از اضافه کردن کروم به فولاد معمولی ساخته می شود. برای افزایش مقاومت به خوردگی این آلیاژ می توان مقدار کم کروم را به آن اضافه کرد اما برای دستیابی به لوله ضدزنگ نیاز است تا حداقل 10.5 درصد کروم به فولاد اضافه شود. در آلیاژ استنلس استیل علاوه بر کروم، عناصری مانند نیکل و مولیبدن استفاده می شوند. این عناصر خواص دیگری مانند قابلیت فرم دهی، شفافیت و مقاومت در برابر دما را در این آلیاژ بالا می برند. این استیل تنها در شرایطی خاص ضدزنگ است و برخلاف اسم استیل ضدزنگ، استنلس استیل به خاطر ترکیب های الکترونی آن به کلی ضدزنگ نیست و امکان زنگ زدن دارد. استنلس استیل تنها در شرایطی خاص مانند محیط های کم اکسیژن، آب شیرین و برخی محیط های شیمیایی ضدزنگ است.
کاربرد لوله های استنلس استیل
لوله های استنلس استیل به علت مقاومت بالا در برابر خوردگی، اسیدها، حرارت و داشتن سختی بالا در صنایع مختلف به خصوص لوله کشی ها در کارخانه ها و همچنین به دلیل خواص ضد زنگی و بی ضرر بودن از صنعت نفت و گاز تا صنایع مواد غذایی و ماالشعیر سازی کاربرد دارند.
از مهم ترین کاربردهای این لوله ها می توان به استفاده در صنعت پزشکی و خودروسازی، ساختمان سازی، ساخت نرده و حفاظ و سازه های تزیینی، لوله کشی تصفیه آب و فاضلاب، لوله کشی مالت سازی، لوله کشی فیلتراسیون، استفاده در بخش شیشه شوری و بطری سازی، استفاده در ورودی و خروجی شیر در کارخانه های تولید لبنیات، استفاده در کارخانه های تولید مواد شوینده، لوله های تخلیه فاضلاب، کلیه کارخانه های تولید مواد غذایی و کارخانه های تولید مواد آزمایشگاهی به دلیل مقاومت بالا در برابر اسیدها، لوله های پرفشار با حرارت بالا در نیروگاه ها، شرکت های تولید مواد شیمیایی و حتی انتقال نفت اشاره کرد.
لوله های استنلس استیل علاوه بر خواص ذکرشده قابل بازیافت نیز هستند. ضایعات آن ها ذوب شده و دوباره قالب گیری می شوند. بیش از 65 درصد تولید استنلس استیل از بازیافت ضایعات است.
علت ضد زنگ بودن استنلس استیل
لوله های استنلس استیل به دلیل داشتن حداقل 10.5 درصد کروم، دارای خاصیت ضدزنگی هستند. کروم به کار رفته در آلیاژ استنلس استیل، هنگامی که در مجاورت اکسیژن قرار می گیرد، کروم اکسید (Cr2O3) را به ضخامت 130 آنگستروم روی این لوله، تشکیل می دهد. اکسیدهای تشکیل شده با اتصال محکم خود لایه ای نفوذ ناپذیر و متراکم را تشکیل می دهند و از رسیدن اکسیژن به سطح زیرین لوله جلوگیری می کنند. درواقع کروم به دلیل میل بالا به اکسید شدن و ایجاد لایه اکسیدی پیوسته، مانند لایه ای محافظ عمل کرده و از زنگ زدگی جلوگیری می کند. کروم اکسید همانند سرامیک دارای سختی بالا است اما در صورت خراشیده شدن و کمبود اکسیژن کافی در محیط، امکان تشکیل مجدد کروم اکسید را پیدا نکرده و لوله استنلس استیل دچار زنگ زدگی و خوردگی می شود. پس لوله های استنلس استیل باید همواره در مجاورت اکسیژن باشند تا دچار زنگ زدگی نشوند. آب های کلردار و دارای نمک زیاد باعث آسیب فراوان به لوله استنلس استیل می شوند زیرا کلر، سطح خارجی این لوله را از بین می برد و امکان ترمیم به آن را نمی دهد و آب نمک یا کلردار از این طریق باعث گسترش زنگ زدگی می شود.
انواع لوله های استنلس استیل
همان طور که گفته شد لوله های استنلس استیل بر اساس روش تولید به دو دسته ی درزدار و بدون درز تقسیم می شوند اما بر اساس مواد تشکیل دهنده آلیاژ استنلس استیل به دو دسته ی سری 300 و سری 400 تقسیم می شوند. استنلس استیل های سری 300، دارای نیکل و گاهی مولیبدن بوده و به همین خاطر جذب آهن ربا نمی شوند اما در سری 400 فقط از کروم استفاده شده و به همین دلیل می توانند جذب آهنربا شوند.
به عنوان مثال استیل 304 دارای 18 درصد کروم و 8 درصد نیکل و استیل 316 دارای 16 درصد کروم، 10 درصد نیکل و 2 درصد مولیبدن است.