لوله های بدون درز
لوله مانیسمان یا لوله سیاه بدون درز نوعی از لوله های فلزی است که درفرآیند ساخت آن ازهیچ گونه درز جوشی استفاده نمی شود. در بازار به این نوع لوله ها اصطلاحا لوله مانیسمان(به نام مهندس آلمانی که این نوع لوله ها را اختراع کرد) گفته می شود. از این نوع لوله های فلزی در صنایع نفت،گاز، پتروشیمی، سیستم های تاسیسات ساختمان که فشار کاری بالایی دارند، استفاده می شود.
لوله ها در سایز های 1/8” , ¼” , 3/8” , ½” , ¾” , 1” , 1.1/4” , 1.1/2” , 2” , 2.1/2” 3 , 3.1/2” , 4” , 5” , 6” , 8” , 10” , 12” , 14” , 16” , 18” , 20” , 22” , 24” , 26” , 28” , 30” , 32” , 34” , 36 “ , 38” , 40” , 42” , 44” , 46” , 48” قابل تامین می باشند
تاریخچه و کاربرد لوله بدون درز
پیشینه تاریخی تولید لوله فولادی بدون درز به روش نورد به سال ۱۸۸۰ می رسد. در این سال هنگامی که برادران مانسمان آلمانی در کارخانه خانوادگی خود مشغول تولید سوهان از بیلت های استوانه ای بوده اند، متوجه شدند که اگر غلتک های سوهان کاری نسبت به یکدیگر زاویه بگیرند، هسته بیلت ها سست و در نتیجه منجر به سوراخ شدن مرکز بیلت می شود. این دو برادر با جسارت خود توانستند که از این کشف به صورت کاربردی استفاده کنند.
بدین صورت که در گام اول توانستند با استفاده از مندرل سوراخ کاری از این نوع نورد برای سوراخ کردن بیلت های استوانه ای استفاده کنند و در ادامه توانستند که از این بیلت ها پوسته های استوانه ای با دقت ابعادی کم تولید کنند. در نهایت در سال ۱۸۹۰ آقای ماکس مانسمان نورد پلیگر را به عنوان یک روش مستقل برای تولید لوله بدون درز معرفی کرد.
لوله بدون درز به طور گسترده در صنعت استفاده می شود. از آن جمله می توان به لوله های انتقال تحت فشار مانند لوله های نفت و گاز، مخازن بویلرها، کمپرسورها و مخازن سوخت CNG ، به عنوان اجزای مکانیکی گردنده مانند پوسته برینگها و اکسل خودرو، لوله تفنگ و تانک در صنایع نظامی اشاره کرد. این کاربردها از ویژگی های اصلی لوله فولادی بدون درز ناشی می شوند که همان تحمل فشار بالا، هم مرکزی عالی مقطع لوله و دقت بالای تولید این لوله هاست.
روش تولید لوله بدون درز (مانیسمان)
به منظور تولید لوله مانیسمان فولاد خام ابتدا به یک فولاد قابل شکل تر و به صورت شمش های بسیار نرم تبدیل می شود و سپس از شمش فولادی گرم شده لوله بدون درز تولید می شود.
لوله های بدون درز از روش های متعددی تولید می شوند که سنبه کاری چرخشی، مانیسمان، ریخته گری پاششی و اکستروژن از مهمترین آنهاست. لوله های مانیسمان پس از تولید بایستی تحت بازرسی های مختلفی مانند NDT و آلتراسونیک قرار گرفته و سپس بارگیری می شود.
مراحل تولید لوله به شرح زیر است:
1. برش
در مرحله اول شمش فولادی را بنا به خواسته سفارش دهنده به ابعاد گوناگون برش می دهند(ممکن است این شمش تولید داخل یا تولید کشورهایی دیگر باشد )
2. مرحله گرمادهی
شمش را داخل کوره های قوسی که با استفاده از سوخت گاز گرمادهی می شوند گرم می کنند تا به مرحله سرخ شدن برسد
3. سامانه لخ پرس
در این مرحله شمش را بوسیله لخ پرس سوراخ می کنند
4. دستگاه اللنگاتور
فولاد گرم شده را با دستگاه اللنگاتور گرد میکنند
5. مرحله شلیک سمبه
میتوان گفت این مرحله جالب ترین مرحله تولید می باشد این مرحله مرحله شلیک سمبه به داخل شمش فولادی می باشدکه با سرعتی بالا سمبه ای به طول12 متر راداخل شمش فولادی میکنند
6. تاب گیری
در این مرحله اگر لوله مقدار کمی تاب داشته باشد صاف و یکدست می شود
7. جداسازی سمبه
در مرحله آزاد سازی سمبه ،سمبه داخل لوله از آن جدا می گردد
8. مرحله کروی
در این مرحله سروته لوله گرفته می شودو لوله به حالت گرد در می آید(قبل از این مرحله سر وته لوله حالت تیز و برنده داشته است)
9. مرحله کشش
در این مرحله لوله را به اندازه های گوناگون تا 24 مترتحت کشش قرار می دهد
10. مرحله سرد کردن
لوله را با آب و با فرایندی مخصوص خنک می کنند
11. مرحله اندازه گیری
لوله خنک شده به انتخاب مشتری برش داده میشود(معمولا 6متری)
12. مرحله آزمایش یا تست
با کامپیوتر لوله راتست می کنند تا ضایعات از مابقی جدا گردد
13. مرحله کونیک شدن دو سر لوله
در این مرحله سر و ته لوله با دستگاه کونیک و صاف می شود(بخاطر تسهیل امر جوشکاری)
14. پولیش زدن
این مرحله که تنها مختص مشتریان از کشورهای خارجی می باشد لوله بوسیله روغنی مخصوص پالیش می گردد (این عمل برای جلو گیری از زنگ زدن می باشد)
15. ستن لوله ها
در مرحله پایانی لوله ها بسته بندی می شوند شکل بسته بندی شش ضلعی می باشد و با تسمه محکم بسته وآماده بارگیری می گردد.
انواع لوله های بدون درز
لوله های مانسمان را براساس ابعاد مقطع لوله به سه رده پرکاربرد میتوان تقسیم کرد. لوله بدون درز رده ۲۰، لوله مانیسمان رده ۴۰ و لوله بدون درز رده ۸۰ به صورت تجاری توسط کارخانه ها در طول های ۶ و ۱۲ متری تولید می شود، شرکت لوله سازی دقیق کاوه، کارخانه فولاد اهواز در ایران و نیز کشورهای چین، آلمان، اوکراین، رومانی و روسیه از مطرح ترین سازندگان لوله بدون درز محسوب می شوند.
شرکت کارا پرنیان شرق با دارا بودن ۲۰ سابقه درخشان در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و آب و فاضلاب و نیز با دانش فنی و و با داشتن کادر مهندسین متخصص وهمچنین دو دفتر در کشورهای امارات متحده عربی و چین این امکان را فراهم نموده تا کلیه سفارشات در زمینه های صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و نیروگاهی را با رعایت استانداردهای بین المللی و با دقت بیشتری انتخاب و گلچینی از با کیفیت ترین آنها را با قیمتی مناسب و در کمترین زمان ممکن آن هم از کارخانجات و تولیدکنندگان بزرگ داخلی و خارجی تهیه، تامین و تحویل نماید. لازم به ذکر است بخاطر فرایند ساخت، این نوع لوله ها با مقاطع محدود تولید می شود و نسبت به لوله های درزدار فولادی پرهزینه تر هستند.
لوله های مانیسمان به دلیل ساختار یکنواخت و نداشتن هیچگونه درز جوشی مقاومت بسیار بالایی در هر نوع شرایط آب و هوایی را تحمل می کند.
کاربرد لوله های مانیسمان
براس استاندارد جهانی API ۵L لوله های مانسمان در صنایع مختلف بویژه حساس و استراتژیک به کار می روند. از لوله بدون درز رده ۲۰ عموما در لوله کشی گاز داخل ساختمان استفاده می شود که به لوله گاز هم معرف است. بر اساس قوانین سازمان نظام مهندسی بدلیل ساختار این نوع لوله برای ساختما نهای بالای ۵ طبقه حتما باید از لوله رده ۲۰ بدون درز استفاده شود که در هنگام زلزله هر نوع آسیبی به ساختمان، احتمال شکاف یا ترک لوله در صورت بروز خمیدگی به حداقل ممکن برسد.
لوله های رده ۴۰ و رده ۸۰ بدون درز بدلیل حساسیت های بسیار بالای صنایع نفت، پتروشیمی و نیروگاه های حرارتی یا سیکل ترکیبی، برج ها و خطوط آتشنشانی استفاده می شوند.
عوامل موثر بر قیمت لوله بدون درز
قیمت لوله بدون درز با توجه به نرخ دلار و فولاد با نوساناتی در بازار همراه می باشد. به طوری با افزایش قیمت دلار و فولاد سبب افزایش لیست قیمت لوله بدون درز و کاهش قیمت دلار و فولاد سبب کاهش لیست قیمت لوله بدون درز خواهد شد. همچنین عوامل متعدد دیگری مانند میزان تقاضا ، میزان موجودی کالا در بازار، کیفیت و سایز لوله و … لیست قیمت لوله بدون درز فروشنگان را تغییر خواهد داد. از دیگر عواملی که بر روی لیست قیمت لوله بدون درز تاثیر گذار بوده، کشور تولید کننده آن می باشد. از جمله کشورهای تولید کننده لوله بدون درز می توان به ایران، چین، ژاپن، روسیه، هند، آلمان اشاره نمود. از مهم ترین کشو رهای تولید کننده لوله بدون درز کشور چین می باشد که توانسته نیاز های بازار جهانی را رفع نماید.
لوله ها بر اساس گرید و استانداردهای :
ASTM: A53/A312TP304L , 316L/A333GR , 3& GR.6/A335 GR.P1,P2,P5,P9,911,P22/ A106,API 5L GR.B, X42, X52, PSL1, PSL2, NACE MR 01-75, A 671CC 60& A 671CC65
لوله ها با انواع برندها تامین و عرضه می گردد:
SUMITOMO(JAPAN), INTERPIPE(Ukraine), TUBOS REUNIDOS(Spain), US STEEL, TMK(Russia), TENARIS ARCELOR MITTAL(Romania), MITTAL STEEL(Romania), JFE(Japan), BENTLER(Germany), JST(Chaina), TIANDA(China)