فلنج چیست و انواع آن كدام است؟
فلنج چيست؟
flange
فلنجها قطعات دیسکی هستند که با پیچ و مهره به هم متصل میشوند و دو لوله را به هم وصل میکنند. این روش اتصال لولهها را میتوان به راحتی باز و بسته کرد. بین دو فلنج، یک گسکت قرار میگیرد که نشتی آب را جلوگیری میکند. حال که با کاربرد فلنجها آشنا شدید، میتوانید درباره مواد مختلفی که از آنها ساخته میشوند هم بیشتر بدانید.
فلنجها از مواد مختلفی ساخته میشوند که بسته به نوع کاربرد و شرایط محیطی، میتوانند مقاومت و کیفیت مورد نیاز را داشته باشند. برخی از مواد رایج برای ساخت فلنجها عبارتند از :
- فولاد زنگ نزن كه در مقابل خوردگی و اکسیداسیون مقاوم است.
- چدن كه دارای قیمت پایین و وزن سبک است.
- آلومینیوم كه دارای خاصیت هدایت حرارتی و برقی بالا است.
- برنج و برنز که دارای رنگ زیبا و مقاومت در برابر سایش و ضربه هستند.
- پلاستیک كه دارای انعطافپذیری و سهولت نصب هستند.
- و دیگر مواد مانند تیتانیوم، نیکل، مس و غیره…
انواع فلنج
فلنج با سطح ساده (FF (Flat Face
فلنج با سطح صاف (FF) یک نوع فلنج است که در آن دو سطح فلنج هموار هستند. این فلنج برای اتصال اجزای چدنی، شیرها و لولههایی که فشار کم و نشتی کمی دارند مناسب است. مثلا برای آبهای خنککننده (CWR-CWS) میتوان از این فلنج استفاده کرد. این فلنج معمولا از چدن یا فولاد ساخته میشود و قیمت پایینی دارد.
فلنج نر و ماده Flange Male & Female
فلنج نر و ماده یک نوع فلنج است که دو سطح متفاوت دارد. یک سطح برجسته است و دیگری خمیده است. این دو سطح با هم قرار میگیرند و با پیچ و مهره محکم میشوند. ارتفاع سطح برجسته 6.4 میلیمتر و عمق سطح خمیده 5 میلیمتر است. این فلنج برای اتصال لولههایی که در صنایع پایپینگ، پتروشیمی، نفت و گاز و آبرسانی استفاده میشوند مناسب است.
فلنج گلودار جوشی Welding Neck Flange
فلنج گردن جوشی یک نوع فلنج است که با جوشکاری به لوله وصل میشود. این فلنج برای اتصال لولههایی که فشار بالا و دمای پایین دارند مناسب است. این فلنج دارای یک گردن شکل است که با زاویهای کم به لوله یا اتصال دیگر متصل میشود.
فلنج با سطح برجسته (RF (Raised Face
فلنج با سطح برجسته یک نوع فلنج است که سطح آن دارای یک لایه برجسته است. این برجستگی بسته به کلاس فلنج، مقدار مختلفی دارد. برای کلاسهای 150 و 300، مقدار برجستگی 1.6 میلیمتر و برای کلاسهای بالاتر، مقدار برجستگی 6.4 میلیمتر است. این فلنج طبق استاندارد mss-sp-6 ساخته میشود.
فلنج جوشی ساکت Socket Weld Flange
فلنج جوشی ساکت یک نوع فلنج است که دارای یک محفظه برای قرارگیری لوله است. این فلنج از دو طرف جوشکاری میشود. جوشکاری از داخل باعث افزایش مقاومت استاتیک و خستگی فلنج میشود. این فلنج برای لولهکشیهایی که فشار بالایی دارند مناسب است. این فلنج معمولا برای سایزهای کوچک و فشارهای بالا طراحی شده است. این فلنج یک معایبی هم دارد. اینکه فاصله انبساطی در آن ایجاد میشود. این فاصله میتواند باعث خوردگی در لولهکشیهای استنلس استیل شود. بنابراین از این فلنج در این نوع لولهکشی استفاده نمیشود.
فلنج رزوه ای Threaded Flange
فلنج دنده ای یا رزوه ای یک نوع فلنج است که دارای روزههای داخلی است. این فلنج را میتوان بدون جوشکاری به لوله وصل کرد. این فلنج برای اتصال لولههایی که دما و فشار زیادی دارند مناسب است.
اوریفیس فلنج Orifice Flange
فلنج اوریفیس یک نوع فلنج گردن دار است که برای کنترل جریان و فشار سیال یا گاز در لولهکشی استفاده میشود. این فلنج دارای چندین سوراخ است که برای اندازهگیری دبی سیال یا گاز کاربرد دارند.
فلنج کور Blind Flange
فلنج کور یک نوع فلنج است که سوراخی ندارد و برای بستن انتهای لولهها، شیرها و منبههای تحت فشار کاربرد دارد. این فلنج در مقابل فشار و بار پیچ بالا، مخصوصا در سایزهای بزرگ، مقاومت بالایی دارد.
فلنج روکار
فلنج روکار یک نوع فلنج است که برای هر فشاری قابل استفاده است. این فلنج بیشتر برای فشارهای 150 و 300 مناسب است. این فلنج دارای جوش داخلی زیادی است که از فلنجهای دیگر مثل فلنج گرد دندانه دار بالاتر است. این فلنج را میتوان به راحتی نصب کرد. اما این فلنج در مقابل فشار و خستگی کمتر از فلنج گرد دندانه دار مقاوم است.
فلنج ته کوب Stub End
فلنج ته کوب Stub یک نوع فلنج است که برای اتصالات کم فشار و کم حساسیت مناسب است و از روشهای ارزان بند و بست فلنج ها استفاده میکند.
فلنج لپ جوینت
فلنج لپ جوینت یا فلنج گردان یک نوع فلنج است که با فلنج ته کوب (Stub end) همراه است. لوله به فلنج ته کوب جوشکاری میشود و فلنج لپ جوینت روی آن میچرخد. این فلنج برای اتصالاتی که نیاز به باز و بسته شدن زیاد دارند مناسب است.
استاندارد فلنج ها
فلنجها از نظر جنس، ساخت و فشار، به استانداردهای مختلفی تقسیم میشوند. این استانداردها عبارتند از :
- استاندارد ASME B16.5 : که فلنجهای فولادی را به کلاسهای 150 تا 2500 دستهبندی میکند. این کلاسها حداکثر فشاری را که فلنجها در بالاترین دمای مجاز میتوانند تحمل کنند، بر حسب PSI نشان میدهند. این فشار در دماهای متفاوت تغییر نمیکند.
- استاندارد ISO : که فلنجهای فولادی و آلیاژی را با PN مشخص میکند. این PN فشار اسمی فلنجها را بر حسب BAR نشان میدهد. برای مثال PN30 یعنی فلنجی که فشار کارکرد آن 30 BAR است.
- استاندارد API : که فلنجهایی را که فشار بیشتری از استاندارد ANSI دارند، شامل میشود. این فلنجها به ردههای API 6BX، API 6A و API 6B تقسیم میشوند و به کلاسهای 2000 تا 15000 دستهبندی میشوند.